23948sdkhjf

Statliga miljoner till gruvorter

Kiruna och Gällivare får möjlighet till extra investeringsstöd för bostadsbyggande.
Regeringen fattade under torsdagen beslut om en ändring i förordningen om investeringsstöd till hyresbostäder och studentbostäder. Beslutet innebär att malmfältskommunerna Kiruna och Gällivare nu kan få extra stöd på som mest 447 miljoner kronor.

Förordningsändringen, som regeringen kommit överens med Vänsterpartiet om, gäller att om en kommun står inför omfattande förändringar i sin fysiska samhällsstruktur har kommunen en möjlighet att söka ett högre investeringsstöd för byggandet av bostäder.

– Regeringens beslut underlättar för malmfältskommunerna att bygga de nya hyresbostäder som är nödvändiga för att klara stadsomvandlingen. Den omställning som Gällivare och Kiruna står inför innebär stora extra kostnader för kommunerna, LKAB och enskilda. Det är rimligt att staten ger ett extra stöd under sådana särskilda omständigheter, kommenterar bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) och fortsätter:

– Det ökar också möjligheterna för Gällivare och Kiruna att få fram nya bostäder till en rimlig hyra. När hyresbostäder byggs med investeringsstöd innebär regelverket också att det sätts ett tak för hyrorna.

Som Entreprenad Supply rapporterat om tidigare pågår, i både Kiruna och Gällivare, en stor stadsomvandling då delar av städerna flyttas till annan plats på grund av deformationer i marken till följd av gruvdriften. I Kiruna behöver omkring 6 000 personer flytta och i Gällivare omkring 3 200 personer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063