23948sdkhjf

Byggnads: Höj lönerna och korta arbetstiden

Avtalsrörelsen i full gång.
Under torsdagen lämnade Byggnads över sina yrkanden till motparten Sveriges Byggindustrier.

–Vi är händerna som bygger Sverige. Och vi tycker att ett fungerande bygge är den bästa arbetsplats som finns. Vi går gärna upp klockan fem för att bygga ditt nästa hem. Men det är mycket som krävs för att ett bygge ska vara en bra och säker arbetsplats och en del saker behöver utvecklas. Här visar Byggnads vägen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett uttalande.

Byggnads har valt ut ett antal huvudlinjer som förbundet nu kommer att driva:

1. Utveckla huvudentreprenörsansvaret
Att antalet underentreprenörer ökat kraftigt påverkar medlemmarna negativt varje dag, menar Byggnads. "Vi ser ett stort behov av att utveckla huvudentreprenörsansvaret. Ett långt ord för något ganska enkelt: rätt ska vara rätt. De avtal som vi kommit överens om med arbetsgivaren ska hållas. Oavsett hur många underentreprenörer som anlitas", skriver facket.

2. Höj de lägsta lönerna mest
Som en del av Byggnads fortsatta jämlikhetsarbete vill facket få upp lönerna för de som tjänar minst. I byggsektorn handlar det framförallt om byggstädarna. Dessa vill Byggnads ska få en löneökning 672 kronor per månad, liksom andra lågavlönade grupper.

3. Tidsbegränsningen på havandeskapslön tas bort.

4. Lika skickliga händer ska ha lika betalt
"Vi har slitit hårt för våra yrkesbevis och vet vad våra kunskaper är värda. Och vi utgår från att om arbetsgivaren väljer att ta hit arbetskraft från andra länder så gör de det för att de behöver fler yrkesarbetare med kompetens som är likvärdig med ett svenskt yrkesbevis. Att då ge dessa byggnadsarbetare endast 88 procent av lönen tycker vi är fel", skriver Byggnads.

5. En pension att leva på
Byggnads kommer precis som de övriga LO-förbunden att kräva extra satsningar på pensionerna.

6. En timma till i arbetstidsförkortning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078