23948sdkhjf

Trygg Hansa-bygge kan stoppas

Huset blir för högt och påverkar Stockholms siluett för mycket, menar länsstyrelsen.
Trygg Hansa-husets spektakulära påbyggnad kan inte byggas som planerat. Det menar länsstyrelsen som menar att huset är blir för högt och påverkar Stockholms siluett för mycket. Det rapporterar Mitt i Stockholm.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) håller med.

En ombyggnad av huset har diskuterats av staden sedan 2009 och två tidigare samråd har hållits där respektive förslag mött hård kritik från olika remissinstanser.

I april förra året presenterades ännu ett förslag.

Fastighetsägarna Areim och Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv vill göra en påbyggnad i glas på mellan fyra och två våningar på det gamla kontorshuset.

Men förslaget går inte att genomföra. Det menar länsstyrelsen i ett nytt yttrande över planerna. Länsstyrelsen har makt att upphäva alla detaljplaner som de anser bryter mot lagen – och myndigheten slår nu fast att ”förslaget behöver ändras väsentligt för att kunna godtas”.

Man slår också fast att planen kan ”komma att upphävas” om den inte förändras.

"Förslaget behöver omarbetas. Dels för att undvika att en stor och spektakulär byggnad ändrar en historiskt känslig stadssiluett, vilket bedöms ge påtaglig skada i sig själv och indirekt genom den efterföljd det kan få på andra fastigheter.” skriver länsstyrelsen bland annat i yttrandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078