23948sdkhjf

Ny teknik: Förstärkt verklighet ska hjälpa bygget

AR-glasögon från Bjorkstrom Robotics visar framtida byggprojekt på plats.
Startup-företaget Bjorkstrom Robotics har utvecklat en ny teknik för AR-glasögon som de kallar "smått revolutionerande". Genom dessa ska ska man kunna ladda upp arkitektritningar för att se projektet både utvändigt och invändigt i 3D – projicerat på verkligheten i bakgrunden.

Deras teknik bygger på så kallad "augmented reality", vilket bäst kan beskrivas som förstärkt verklighet. Andra exempel på tekniken som synts i större skala är Google Glass-glasögon, konserthologram och något så enkelt som linjen som dyker upp i fotbollsmatcher vid en offside-avblåsning. Ett annat exempel är även sommarens megatrend Pokémon Go, där man använder mobilkameran för att fånga monster i den speglade verkligheten.

Genom Bjorkstroms AR-glasögon, som går under namnet Hägring, ska man kunna demonstrera till exempel en bostad i verklig storlek, innan det byggts.

– Hägring kommer förhoppningsvis bli ett mycket användbart och populärt verktyg för såväl arkitekter, projektörer och landskapsarkitekter som för mäklare och privatpersoner. Att se är att förstå och vår lösning kommer underlätta för alla parter samt bidra till bättre kommunikation och en smidigare byggprocess, säger Bjorkstrom Robotics vd och grundare Kristofer Björkström.

Projektet har hittills fått uppbackning på 200 000 kronor genom Almi och Vinnova. Inom de närmsta veckorna kommer Bjorkstrom åka runt bland flera byggentreprenörer och hustillverkare för att demonstrera en prototyp. Den färdiga produkten planeras att lanseras på marknaden i början av nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078