23948sdkhjf

Prestigeuppdrag till Cowi

Projekterar världens ledande forskningsanläggning för neutroner
ESS, European Spallation Source, utanför Lund, kommer att bli världens främsta forskningsanläggning för avancerad materialforskning med neutroner och ha den kraftfullaste linjära protonacceleratorn som någonsin byggts. Cowi har fått i uppdrag att göra detaljprojekteringen av den avancerade målstationen.

2–3 000 forskare från hela världen kommer varje år att använda ESS för sin forskning inom bland annat läkemedel, miljöteknik och energi.

– Det är ett oerhört intressant projekt och vi är glada att få förmånen att leda projekteringen av en anläggning av dessa dimensioner. En byggnad med potential att bli världens ledande forskningsanläggning – som kan göra skillnad för världen, säger Jacob Egede Andersen från Cowi, som kommer att leda projektet.

Anläggningen är en mycket komplex konstruktion som måste uppfylla säkerhetskraven på en byggnad med joniserande strålning. Det innebär bland annat att designen måste godkännas av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och det finns en absolut fast tidplan för när konstruktionerna ska vara klara.

Anläggningen ska vara färdigbyggd och inleda provdrift i december 2019. De detaljerade ritningarna för målstation ska vara klara i juni 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079