23948sdkhjf

Appen ska beräkna nybyggen för minimal kostnad

"En lösning som kommer påverka hela byggbranschen"
IT-bolaget Consid och Chalmers tekniska högskola utvecklar en app som kan "revolutionera hela dagens byggbransch" – syftet med appen är att hitta det mest kostnadseffektiva alternativet vid både nybyggnation och renovering.

På forskarenheten Sustainable Buildings på Chalmers har man tagit fram en beräkningsmodell som ska bedöma renoveringsalternativ, både avseende miljöpåverkan och kostnad. Modellen tar bland annat i akt byggnadens konstruktion, dess förhållande till byggnader i närheten, väderpåfrestning och solstrålning.

Denna modell har Consid utgått ifrån för att kunna skapa en app som gör avancerad beräkningsdata mer tillgänglig och hanterbar. Med hjälp av appen ska man kunna utvärdera olika renoveringsalternativ för flera byggnader på samma gång, och kunna hitta den mest effektiva lösningen i förhållande till både kostnad och miljövinst.

– Vi är glada över det förtroende Chalmers ger oss i och med detta uppdrag. Vi är vana vid banbrytande projekt och utmaningar, därmed ser vi med spänning fram emot att samarbeta med Chalmers i detta nytänkande projekt och skapa en lösning som kommer påverka hela byggbranschen, säger Peter Hellgren, vd för Consid, i ett pressmeddelande.

Projektet går under namnet DREEAM (Demonstration of an integrated Renovation approach for Energy Efficiency At the Multi building scale). Just nu finns det bara en prototyp av appen, men tanken är att slutprodukten ska kunna användas av fastighetsägare, byggbolag och andra intresserade över hela världen, både för renoveringar och nybyggen.

Genom att lägga vikt vid just miljöpåverkan i beräkningarna menar Chalmers och Consid att alternativ med minimal miljöpåverkan främjas, vilket i det långa loppet bidrar till ett bättre klimat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079