23948sdkhjf

Hållbart byggprojekt blir verklighet efter många års forskning

Nu är det byggstart för Riksbyggens Brf Viva – ett resultat av forskningsprojektet Positive Footprint Housing.
För några år sedan fick Riksbyggen klartecken att uppföra nya lägenheter inom bostadsrättsföreningen Viva vid Dr Allards gata i Göteborg, nära Chalmers campusområde. Viva är ett resultat av det långt gånget forskningsprojektet Positive Footprint Housing, som fokuserar på hållbar bostads- och stadsutveckling. Målet är att ta tillvara den senaste kunskapen om utformning, energianvändning, materialval samt byggmetoder, och samtidigt underlätta en hållbar livsstil för de boende.

Projektet, som startade 2011 och av Riksbyggen kallas ett av Sveriges mest innovativa bostadsprojekt, tog nu sitt första spadtag under onsdagen i samband med byggstarten.

– Det unika med Brf Viva är att vi vågar införa framtidens bostadslösningar både när det gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i full skala, även det som aldrig tidigare testats i bostadsprojekt i Sverige. I Riksbyggens roll som samhällsutvecklare ingår att både vara nytänkande och långsiktig och tillsammans med våra partners inom Positive Footprint Housing tar vi nu ett stort steg framåt för att skapa framtidens hållbara och attraktiva boende, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen, i ett pressmeddelande.

Bygget omfattar cirka 133 bostäder med planerad inflyttning 2018. Bland insatserna för ett resurssnålt byggande finns bland annat användandet av betongstommar som har betydligt lägre klimatpåverkan än tidigare – Cementas nya bindemedel drar ner koldioxidpåverkan mellan 30-35 procent. Riksbyggen är först i världen med att använda denna typ i samband med byggandet av Viva.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08