23948sdkhjf

Finländskt jätteprojekt försenas ytterligare

Trafikfiaskot förvärras, rapporterar Dagens Industri.
Bygget av den nya tunnelbanelinjen från Helsingfors västerut till Esbo, så kallade västmetron, är ett av de största byggprojekten i Finland på flera decennier.

Men bygget, som skulle vara klart 15 augusti, har kantats av förseningar. Startdatum har på senare tid varit satt till januari månad, men även denna prognos ser nu ut att spricka. Enligt Dagens Industri, som hänvisar till ett pressmeddelande från bolaget Länsimetro, ska det ha upptäckts problem med brandsäkerheten. I nuläget finns därför inget nytt slutdatum för det uppmärksammade bygget.

Flera svenska bolag finns inblandade i projektet. Sweco står för projektledning. Skanska bygger bland annat två stationer och tre tunnlar för totalt 966 miljoner kronor. Österrikiska Strabags svenska dotterbolag Strabag Sverige har kontrakt på 618 miljoner kronor. NCC bygger en station för 271 miljoner kronor. Peab har kontrakt på 77 miljoner kronor och SPL Powerlines Sverige på 87 miljoner kronor.

Dagens Industri har tidigare rapporterat om att Sweco i Finlands pekats ut som ansvariga för förseningen. I september månad uttalade sig Swecos vd Tomas Carlsson i tidningen och underströk där att bolaget inte har något helhetsansvar för projektet.

– Förseningen är naturligtvis enormt tråkig och har fått stor uppmärksamhet i Finland. Vår bedömning hittills har varit att det inte finns något som tyder på att vi skulle ha ansvar för förseningen, sade han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109