23948sdkhjf

Regeringen: 100 miljarder extra till infrastrukturen

Ny infrastrukturproposition presenterad.
Under torsdagen hölls en presskonferens där infrastrukturminister Anna Johansson (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) presenterade regeringens prioriteringar och ekonomiska ramar för transportinfrastrukturen för 2018-2029.

Den ekonomiska ramen föreslås uppgå till 622,5 miljarder kronor, vilket är drygt 100 miljarder mer än nu gällande plan.

– Rätt investeringar i transportinfrastruktur bygger Sverige starkt och hållbart för framtiden. De ökade resurser som vi nu föreslår gör det möjligt att stärka infrastrukturen i hela landet men vi lägger även en del av pengarna på nyinvesteringar så att vi kan fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Enligt regeringen ska förseningarna och störningarna i tågtrafiken mötas med ett kraftigt förstärkt järnvägsunderhåll.
Anslaget till drift- och underhåll av järnvägen ökar med totalt hela 47 procent perioden 2018-2029 jämfört med perioden 2014-2025. Även resurserna till vägunderhåll ökar.

Regeringen konstaterar vidare att målet är att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm, Göteborg respektive Malmö bättre knyts samman. Utbyggnaden ska ske i en takt som ekonomin tillåter.

– Den här infrastrukturpropositionen ger ekonomiska ramar för fler tåg i tid och mer gods på järnväg. Vi sätter också upp ett mål om nya stambanor för höghastighetståg. De är alla viktiga delar i en omställning av transportsystemet, säger Isabella Lövin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079