23948sdkhjf

DN-skrapan ska bli jätteväxthus

70 ton grönsaker ska odlas i huset och säljas till grannar.
Företaget Plantagon ska göra om DN-skrapan till ett stort växthus – och siktar på att sälja grönsaker nästa år, skriver Stockholm Direkt.

Plantagon, som har ett kontor i huset, ska tillsammans med fastighetsägaren Fabege starta ett projekt där 700 kvadratmeter odlingsyta i byggnadens källar- och garageplan anläggs. Nästa år hoppas man på att skörda pak choi, romansallad och basilika för att sälja till grannar och krogar på Kungsholmen i Stockholm.

– Vi vill ta det närodlade, som ju kan vara inom en radie av 250 kilometer, ett steg längre och kallar det ”härodlat”. Det blir hundra procent giftfritt och färskt, säger Joakim Rytterborn, utvecklingschef på Plantagon, till Stockholm Direkt.

Företaget räknar med att skörda 70 ton grönsaker bara nästa år, vilket ska vara startskottet både för denna odling och liknande projekt runt om i Sverige. Redan nu är ett pilotprojekt på gång i Linköping där Plantagon ska bygga ett kombinerat växthus och kontor för 300 miljoner kronor. Det väntas stå klart 2018.

Förebilden är städer i Asien som satsar hårt för att kombinera odlingar med stadsutveckling. Enligt Plantagon är många fastighetsägare i Stockholm intresserade, eftersom konceptet inte bara är grönt och lönsamt utan också lockar till sig hyresgäster.

Nackdelen med modellen är kostnaderna – enligt Joakim Rytterborn kostar det dubbelt så mycket att odla i huset, som samtidigt menar att det finns så pass stor efterfrågan på grönsaker som odlats runt hörnet, utan bekämpningsmedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094