23948sdkhjf

Brist på arkitekter

Huggsexa om arbetskraft.
Bostadsbyggandet gör att arkitektbranschen går för högtryck. Det visar Sveriges Arkitekters branschrapport som släpptes i veckan. Men med högkonjunkturen följer också brist på arkitekter som ritar och planerar.

– Det är bra att arkitekttjänster är så efterfrågade. Det är inte lika bra när plan- och byggprocessen saktar ner på grund av att arkitekter i företagen och på kommunernas plan- och bygglovsavdelningar inte hinner med, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.

Högkonjunktur

Samtidigt är arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters 0,6 procent och både företag och kommuner vittnar om att det är huggsexa om framför allt arkitekter med några års yrkeserfarenhet.

Det är bostadsbyggandet som är orsaken till högkonjunkturen. Enligt rapporten kommer det sakta in något framöver, men i ganska långsam takt.

Arkitektbranschen är relativt liten med en total omsättning på 8,3 miljarder kronor. Den har ändå stor betydelse i och med att arkitektarbetet har så stor påverkan på slutresultatet och därmed de långsiktiga fastighetsvärdena.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078