23948sdkhjf

Byggmarknaden bromsar in 2017

Tydlig försvagning av tillväxt hos konsultföretagen enligt Industrifakta.
Industrifaktas teknikpanel visar på ett fortsatt högtryck i branschen men även en inbromsning på byggmarknaden nästa år.

Industrifaktas löpande konjunkturmätning sammanfattar arbetsvolym och efterfrågeläge hos tekniska konsulter relaterade till byggmarknaden.

Arbetsvolymen hos de konsulter som kommer in tidigt i byggprocessen, som arkitekter och byggtekniska konsulter har det senaste halvåret ökat sin arbetsvolym med ca 4,5 procent.

Fortsatt god tillväxt

Enligt Industrifakta indikerar detta en fortsatt god tillväxt för husbyggnadsinvesteringarna under det kommande året.

Indikatorerna för arbetsbelastningen hos konsulterna de kommande sex månaderna skvallrar dock om att den starka tillväxten på byggmarknaden kan vara på väg att bromsa in.

– Ett sådant tecken är att konsultföretagens orderstock för de kommande sex månaderna endast ser ut att växa med moderata 2,5 procent. Inte alls en dålig tillväxt men en tydlig försvagning mot tidigare takt säger Jens Linderoth på Industrifakta i ett pressmeddelande.

Allmän konjunkturavmattning

Enligt Linderoth kan det finnas flera förklaringar till inbromsningen. Utöver en allmän konjunkturavmattning kan det också hänga ihop med konsultföretagens stora problem med att rekrytera personal med rätt kompetens.

Detta kan innebära att man helt enkelt inte har kapacitet att hantera en större ordertillväxt än vad vi ser idag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094