23948sdkhjf

Förlust för Byggnads i Arbetsdomstolen

Ska ersätta Sveriges Byggindustrier (BI) för rättegångskostnader på närmare 1,7 miljoner kronor.
Frågan i Arbetsdomstolen (AD) har handlat om huruvida ett utländskt byggföretag har lönediskriminerat sina anställda eller inte, och hur kollektivavtalet ska tolkas.

Det var för två år sedan som Byggnads stämde Sveriges Byggindustrier (BI) och deras medlemsföretag ICDS Constructors. Byggnads menade att företaget, som varit aktivt i Sverige sedan 2009, gjort fel som betalat 88 procent av lönen till arbetarna. Företaget har dock hävdat att utbetalningen varit korrekt eftersom det står med i byggavtalet att den nivån gäller arbetare utan svenskt yrkesbevis.

Nu har AD sagt sitt i frågan och de slår fast att företaget inte diskriminerat sina anställda.

– AD tycker inte att vi har bevisat att arbetstagarna är yrkeskompetenta och vi har svårt att bevisa motsatsen. Domen i dag gör att vi nu får sätta oss och se över reglerna i kollektivavtalet om yrkesbevis och erkännandeintyg, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar till domen.

BI i sin tur är nöjda beslutet.

– Det är glädjande att Arbetsdomstolen kommit fram till att utländska arbetstagare ska ha samma lön som svenska arbetstagare. Allt annat vore direkt diskriminerande och skulle leda till en särbehandling av svensk och utländsk arbetskraft, kommenterar Mats Åkerlind förhandlingschef på BI.

Domen innebär att AD avslår Byggnad yrkande om att förhandsavgörande av EU-domstolen ska begäras. Byggnads ska också ersätta BI för rättegångskostnader med 1 698 731 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094