23948sdkhjf

Konkurrensverket avfärdar krav om loggbok

Säger nej till krav på obligatorisk loggbok där material och produkter som ingår i byggnader dokumenteras.
Boverket har sedan tidigare undersökt om det finns förutsättningar för att införa reglering av loggbok för byggprodukter vid nybyggande av byggnadsverk. Boverket föreslår, genom ett författningsförslag, att loggbok ska tas fram och användas för vissa typer av byggnadsverk.

Men förslaget avfärdas nu av Konkurrensverket. Konkurrensen på byggmarknaden behöver förbättras, menar verket, men tror samtidigt att införandet av krav på obligatorisk loggbok, där material och produkter som ingår i byggnader dokumenteras, riskerar att få motsatt effekt och minska konkurrensen. Därför avvisar Konkurrensverket förslaget.

Konkurrensverket har förespråkat att fler utländska byggföretag ska ges möjlighet att etablera sig på den svenska byggmarknaden för att öka konkurrensen. Den föreslagna loggboken blir unik för Sverige och kommer enligt Konkurrensverket att ytterligare öka hindren för utländska bolag att etablera sig på den svenska byggmarknaden. Verket menar också att ett obligatoriskt krav på att föra loggbok kommer medföra att mindre byggföretag får sämre förutsättningar på marknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125