23948sdkhjf

Nya bostäder med växthus på taken väcker intresse

"Växterna fungerar som husets gröna lunga och rensar luften från koldioxid och skadliga partiklar".
Det nybyggda bostadsområdet Skogskvarteren med 109 bostäder, som är en del av Arninge-Ullna i Täby, kommer att uppmärksammas under hösten. Det framgår i ett pressmeddelande. Det som rönt intresse – förutom områdets arkitektur och generella fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet – är det ovanliga tilltaget att placera växthus på hustaken, vilket är en lösning som tagits fram av Titanium tillsammans med arkitektbyrån SandellSandberg.

Genom att integrera växthusen med de underliggande bostäderna skapas, enligt Titanium, ett gemensamt ekosystem där växterna fungerar som husets gröna lunga och rensar luften från koldioxid och skadliga partiklar samtidigt som de alstrar syre. Dessutom skapar växthusen goda förutsättningar för en bättre miljö generellt genom att de boende ges möjlighet till självförsörjning. På så vis uppmuntrar man till en miljösmart livsstil, samtidigt som man sparar värdefull trädgårdsyta.

"Denna typ av stadsodling och hållbar stadsplanering är trender som håller på att växa sig allt starkare. Utmärkande för dem är fokusen på lokal produktion, minskad naturresursförbrukning och minskat koldioxidutsläpp", skriver Titanium i ett pressmeddelande.

På växthustaken i Skogskvarteren kan man odla året om. Det finns värmeelement som kan kopplas på och glasen i växthusen kan öppnas vid behov. Titania hoppas att dessa växthus ska ge inspiration till liknande projekt och på så vis vara en del i att skapa en ihållande trend av ekologiskt hållbart byggande.

Skogskvarteren är indelad i tre områden och är första etappen i Täby kommuns långsiktiga plan för att skapa fler bostäder i det expansiva Arninge-Ullna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078