23948sdkhjf

Gemensamma riktlinjer för hållbara byggvaror införs

"Kommer förenkla för fastighetsägare och entreprenörer att göra kloka val."
Ett projekt för att ta fram nordiska riktlinjer för hållbara byggvaror visar att Sverige har kommit långt när det gäller att undvika oönskade ämnen, men ligger efter när det gäller användandet och framtagandet av produktdeklarationer. Det skriver Upphandling24.

Nu finns gemensamma riktlinjer för inköp av hållbara miljö- och hälsoanpassade byggvaror utvecklade av Green Building Councils i Sverige, Norge, Finland och Island. Riktlinjerna har tre olika ambitionsnivåer. Fastighetsägare kan själva bestämma nivå och anpassa kraven i sina förfrågningsunderlag till upphandlingar. Riktlinjerna är anpassade för nybyggnation, ombyggnad och underhåll av byggnader.

– De nya gemensamma riktlinjerna kommer att förenkla för fastighetsägare och entreprenörer att göra kloka val. Riktlinjerna kommer också vara till nytta för svenska certifieringssystem, som Miljöbyggnad och BREEAM-SE, säger Jonny Hellman som är projektledare för den svenska delen av projektet, till Upphandling24.

De nordiska länderna har delvis olika lagstiftning och praxis. De använder därför olika verktyg för miljöbedömning av byggvaror. Riktlinjerna är inte ett nytt verktyg och de konkurrerar därför inte med befintliga system i Sverige som till exempel Byggvarubedömningen, Sunda Hus och Basta.

Projektet visar att Sverige har kommit långt i sitt arbete, speciellt när det gäller att undvika oönskade ämnen, men att Sverige ligger efter när det gäller användandet och framtagandet av EPD:er (Environment Product Declaration).

– För att koldioxidutsläppen vid tillverkning av byggvaror ska minska behöver vi EPD:er som avser just den produkt vi avser använda. Genom att börja begära produktspecifika EPD:er får vi producenter att börjar konkurrera om att minska sina utsläpp, säger Bengt Wånggren, vd på Sweden Green Building Council, till Upphandling24.

Riktlinjerna är resultatet av ett projekt som har pågått i cirka två års tid, Nordic Guide to Sustainable Materials, vilket har finansierats av Nordic Innovation. Projektet är ett första steg mot att nå harmoniserade Nordiska krav för hållbara byggvaror.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111