23948sdkhjf

Asbest i fönsterkitt i äldre byggnader

Byggnads inleder informationskampanj i ett försök att förhindra att arbetare andas in fibrerna.
Tonvis med det förbjudna byggmaterialet asbest finns kvar i svenska miljonprogram. I samband med att stora renoveringar inleds har asbest även upptäcks i fönsterkitt. Men det är det få som känner till. Det meddelar Sveriges Radio Ekot.

När fackförbundet Byggnads gjorde stickprov av fönsterkitt i äldre byggnader runtom i Sverige visade sig vart fjärde prov innehålla asbest. Byggmaterialet har blandats i kittet för att göra det starkare. Men arbetare som andas in damm som innehåller asbest kan drabbas av lungcancer.

– Det kom som en chock att det brakade ned just i fönsterkitt för det var ju helt okänt för oss, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig på Byggnads, till radion.

Asbest förbjöds officiellt i början av 80-talet. Men fackförbunden uppskattar att det finns 400 000 ton kvar i fastigheter byggda innan dess.

– Miljonprogrammet kommer nu att börja renoveras och flera av de här proverna är från miljonprogrammet. Det här kommer bli en stor fråga framöver, säger Janne Stav, arbetsmiljöansvarig på Målarförbundet, till Ekot.

– Det är generationsskifte som sker här. Ombudsmän som var i tjänst då och gick igenom hela asbestproblematiken på 70- och 80-talen - de har ju gått i pension. Nu håller vi på att lyfta upp den här kunskapen igen, berättar Ulf Kvarnström för radion.

Byggherrar och arbetsgivare har ansvar för att se till att prover tas. Enligt Stav är gör seriösa företag kollerna på ett bra sätt.

– Tyvärr är det så att det är en fördyrande kostnad. Så ibland tar man en genväg och anlitar företag som inte är seriösa, säger han.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som har till uppgift att se till att lagstiftningen följs.

– Arbetsmiljöverket måste göra en jätteinsats nu. Problemet är att de har för få inspektörer som är insatta i asbestproblematiken. Nu håller myndigheten på att utbilda nya inspektörer, men det tar ju tid innan man kommer i fas så det är några år framåt, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads, till Ekot.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.236