23948sdkhjf

Skogen är viktig för framtidens byggprojekt

Ny rapport fastslår att bioråvaran har ökande betydelse i allt fler sektorer – från bygg till drivmedel, kemi och materialkompositsektorerna.
Bioråvarans roll som byggmaterial kommer att öka, inte minst inom industriellt trähusbyggande. Det visar en rapport som tagits fram av forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI) på uppdrag av Skogsindustrierna.

Rapporten heter ”Den svenska bioekonomin: definitioner, nulägesanalys och möjliga framtider” och presenteras under Almedalsveckan. Den tar sikte på år 2050 och en av slutsatserna från rapporten är att oavsett samhällsutveckling så kommer bioråvara att ha ökande betydelse i allt fler sektorer, från bygg till drivmedel, kemi och materialkompositsektorerna.

Rapporten konstaterar att en hållbart utformad bioekonomi är en viktig pusselbit för att möta klimathotet. De svenska biomassaresurserna, särskilt från skogen, bedöms i framtiden bli än mer betydelsefulla för svensk ekonomi. Efterfrågan på svensk skogsråvara antas öka oavsett den samhällsekonomiska utvecklingen i stort.

– Att klimatfrågan är vår generations största utmaning råder det ingen tvekan om. Fossila material i drivmedel, byggmaterial, plast med mera måste ersättas med förnybara biomaterial. Rapporten visar att en växande bioekonomi dessutom gynnar Sverige genom vår goda tillgång på skog, säger Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna, i ett pressutskick.

I dagsläget utgör bioekonomin knappt 10 procent av näringslivets förädlingsvärde och cirka 16 procent av svensk varuexport. Av den samlande BNP:n för Sverige utgör bioekonomin cirka fem procent.

Rapporten pekar på att omställningen till en utvecklad bioekonomi innebär en samhällsförändring som kräver insatser från både staten och näringslivet. På det politiska området pekar författarna av rapporten ut offentlig upphandling som ett särskilt viktigt verktyg för att få fart på omställningen.

– Allt som görs av olja kan göras av träråvara. I framtiden kommer vi att se nya material med nya funktioner. Kunskapen och innovationsförmågan finns men rapporten pekar på att tekniksprång behöver stöd, inte minst genom satsning på forskning och utveckling från både näringsliv och det offentliga, säger Carina Håkansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11