23948sdkhjf

Rekordhög lönsamhet för småföretagare i byggbranschen

Under 2015 uppgick lönsamheten till 24,1 procent och för 2016 indikerar en prognos fortsatt lönsamhetsökning.
LRF Konsult analyserar löpande lönsamheten bland landets småföretagare (0-15 anställda) inom en rad olika branscher. Undersökningen visar på generellt högre lönsamhet under 2015, men också att det är stora skillnader mellan de olika branscherna. Lönsamheten inom byggbranschen nådde 2015 nya rekordnivåer med 24,1 procent, nästan 1 procentenhet högre än för helåret 2014 och den högsta nivå som uppmätts sedan 2010.

– Det är positivt att lönsamheten fortsätter öka för andra året i rad. En kombination av låga räntor, stigande bostadspriser, ökad sysselsättning och den goda svenska konjunkturen har bidragit till ökat byggande de senaste åren, vilket gett utslag också för de mindre byggföretagen, säger Pär Martinsson, chefsekonom på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.

Lönsamhetsökningen har uppnåtts trots att de totala övriga kostnaderna har ökat. Förklaringen till lönsamhetsökningen är istället att småföretagen i byggbranschen förbättrat bruttoresultatet varje år sedan 2010. Under 2015 uppgick det genomsnittliga bruttoresultatet till 70,4 procent. Det ser även fortsatt ljust ut för byggföretagen – prognosen indikerar att lönsamheten fortsätter även under 2016.

– Nedtrappningen i ROT-avdraget från 2016 ökade orderingången för byggföretagen under 2015. På sikt kommer förändringarna i ROT sannolikhet leda till minskad efterfrågan på renoveringar och ombyggnationer, men enligt prognosen ser 2016 ut att bli ännu ett år av ökande lönsamhet, uppger Martinsson.

Överlag ser 2016 positivt ut för de svenska småföretagen. Den svenska ekonomin går fortsatt bra, men osäkerhetsfaktorer i den globala ekonomin kan komma att påverka den svenska konjunkturen och i förlängningen även svenska företag.

– Den starka konjunkturen syns bland Sveriges småföretagare och den ser ut att hålla i sig under 2016, säger Pär Martinsson. Det finns dock några orosmoln på makronivå som eventuellt kan skapa utmaningar också för småföretagen framöver. Exempelvis Kinas inbromsning och en eventuell Brexit skulle kunna få en negativ effekt på den svenska konjunkturen och i förlängningen de konjunkturkänsliga bygg- och transportbranscherna. Nedtrappningen av ROT och RUT kommer sannolikt också påverka bygg- och servicebranscherna längre fram.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063