23948sdkhjf

Kina besöker Sverige – ska studera träindustrin

Under visiten besöker den kinesiska delegationen bland annat industriella husfabriker i Småland.
Nu i juni gör en statlig delegation från Kina studiebesök i Sverige, för att studera hur Sverige bygger industriellt i trä.

– Kineserna behöver snabbt kapa sina CO2-utsläpp, vilket gör träet högintressant, säger Susanne Rudenstam på Sveriges Träbyggnadskansli, i ett pressmeddelande.

Träbyggnadskansliet huvuduppgift är att verka för att trä ska användas mer på den svenska byggmarknaden, särskilt när det gäller flervåningshus, offentliga byggnader, broar för vägtrafik och annan infrastruktur. Fördelarna är, enligt kansliet, många – kortare byggtider, minskat personalbehov och ett minskat utsläpp av koldioxid.

Sverige exporterar sedan tidigare sågade trävaror i relativt stora mängder. Susanne Rudenstam ser nu dessutom en vidare exportmarknad för förädlade trävaror och träbyggnadskomponenter öppna sig.

– Exportpotentialen gäller inte bara trävarorna, vi märker även ett ökat intresse för svenskt knowhow kring industriellt träbyggande, säger hon i pressmeddelandet.

Den kinesiska delegationen representerar Ministry of Urban & Rural Development som är motsvarigheten till svenska Boverket. Under visiten deltar den kinesiska delegationen på ett tekniskt seminarium i Stockholm, har ett möte på Näringsdepartementet och besöker några industriella husfabriker i Småland.

Även från Storbritannien märker Susanne Rudenstam ett ökat intresse.

– Det är en annan och mer mogen marknad, där man bygger ganska mycket med trä redan nu, berättar hon och uppger att britterna har en tilltro till Sveriges erfarenhet och kunskap att bygga 5-8-våningshus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156