23948sdkhjf

Branschorganisation lämnar Företagarna

”En naiv produkt”, kommenterar vd.
Plåt & Ventföretagen har begärt utträde ur Företagarna. Den direkta orsaken till beslutet är Företagarnas ställningstagande om att upprätta en så kallad ”ansvarskodex”.

– Vi anser att det är en mycket dålig lösning att införa denna kodex då Företagarnas medlemsföretag kan anamma denna i tron att det är ett substitut för ett kollektivavtal, säger Johan Lindström, vd i Plåt & Ventföretagen, som menar att kodexen ” på sin höjd att jämföra med en mycket tunn medarbetarhandbok”.

Bakgrunden till att kodexen tagits fram är, enligt Företagarna att en majoritet av småföretagen i Sverige väljer bort kollektivavtal. Genom den nya kodexen ska dessa företag kunna visa att de, trots att de väljer bort kollektivavtal, har schyssta villkor för sina anställda.

Plåt & Ventföretagen skriver i ett pressmeddelande att de delar Företagarnas uppfattning om att kollektivavtalen är föråldrade och behöver moderniseras och anpassas för dagens förutsättningar och verksamheter. Men att kodexen skulle vara en ”best practice” ställer de sig mycket kritiska till:

– Företagarnas ansvarskodex är en naiv produkt som tagits fram utan inflytande från de fackliga organisationerna. Att anse att ansvarskodexen skulle vara en ”best practice” för svensk arbetsmarknad är naivt och rent av skadligt för förtroendet för arbetsgivarna. Vi hoppas att Företagarna tänker om och utmönstrar kodexen, fortsätter Claes Arenander.

Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073