23948sdkhjf

Konecranes köper del i Terex

Affären värd drygt 10 miljarder kronor.
Den finländska byggkranstillverkaren Konecranes köper det amerikanska bolaget Terex materialbehandlings- och hamnlösningsfunktioner för drygt 1,1 miljard euro. Företaget betalar även med egna aktier vilket innebär att Terex får 25 procent av B-aktierna i det finländska bolaget.

Affären innebär också att de två företagen drar tillbaka sitt tidigare beslut om att ingå i en fusion.

– Detta förvärv kommer att vara viktigt för oss när vi förbättrar vår position som en global partner inom tjänster, industrikranar och hamnlösningar, samtidigt som det skapar betydande värde för våra ägare, kommenterar Konecranes vd Panu Routila, i ett pressmeddelande.

Målet med affären är bland annat att nå synergieffekter på 140 miljoner euro per år. Förvärvet väntas träda i kraft i början av år 2017.

Sedan tidigare är det känt att kinesiska Zoomlion, konkurrent till Volvo CE, också intresserat sig för köp av Terex. I affären mellan Terex och Konecranes finns därför ett villkor att avtalet kan avbrytas, fram till slutet av maj, om företaget istället fusioneras med Zoomlion. Skulle avtalet sägas upp måste Terex betala en avgift till Konecranes på 37 miljoner dollar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079