23948sdkhjf

Mobil isoleringsfabrik har mycket att täta

"Vi får mer och mer att göra", säger vd:n i bolaget.
Energon AB är ett ungt företag – endast 1,5 år gammalt – med stor kompetens inom isolering och modern byggteknik. Företaget, som har sitt säte i Östersund, tillverkar och installerar isoleringsmaterialet Polyuretan.

– Jag har jobbat med det här materialet i sju år, och för drygt ett år sedan startade jag eget. Vi är runt fem anställda och utgår från Östersund, men levererar våra produkter och tjänster runt om i hela landet, berättar Kristoffer Metsälä som är grundare och vd i bolaget.

Den färdiga produkten har ett brett användningsområde. Den används i dag mycket i allt från kylar, frysar, madrasser och stolsdynor till möbler, bilstolar och fjärrvärmeledningar. Men då installeras isoleringsmaterialet ofta som ett färdigt stycke. Det Energon gör är att spruta in materialet där det ska installeras. Efter insprutningen sväller det upp och blir till en mycket tät husisolering – en täthet som annars kan vara nästintill omöjlig att uppnå.

– Materialet tillverkas i våra lastbilar, vilket gör att man slipper mellanhänder, uppger Metsälä och fortsätter:

– Man kan säga att vi är ett mobil fabrik – vi blir otroligt flexibla och kan därmed utföra arbeten runt om i hela landet. Och vi får mer och mer att göra.

Produkten blir alltmer känd i Sverige, mycket tack vare att man i dag vill bygga energieffektivare än man tidigare har gjort. Från EU kommer direktiv som ökar kraven på byggnaders energiförbrukning, vilket tvingar byggbranschen att bygga tätare och mer välisolerade hus.

Metsälä säger att han uppfattar att efterfrågan på produkten har ökat sedan han började arbeta med den för sju år sedan. I början var det nästan ingen som visste vad det var, i dag har många han pratar med hört talas om Polyuretan och intresset har ökat. Men han ser ändå att det kommer dröja innan isoleringsmetoden slagit igenom stort.

– Det tar lång tid för länderna här uppe i Skandinavien att anamma nya produkter och ny teknik. Polyuretan är i dag en standardprodukt i Asien, USA och övriga Europa, men man får nog räkna med att det tar 10-15 år innan det har slagit igenom på bred front här.


Fakta: Polyuretan

Polyuretan (PUR) är sprayisolering som tillverkas på byggarbetsplatsen. Med hjälp av en särskild maskin värms två vätskor upp och trycksätts för att sedan sprayas på plats av en installatör. När de två komponenterna blandas i sprejmunstycket sker en reaktion som får polyuretanet att bildas, expandera upp till 150 gånger i volym på några sekunder, för att sedan stelna som färdig isolering.

Källa: Energon
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078