23948sdkhjf

Debatt: Låt klimatarbetet synas i arkitekturen

"Sverige borde marknadsföra sig själv bättre som klimatnation. Trä borde vara förstahandsvalet för framtida symboltunga byggnader."
Helene Biström, ordförande på Sveaskog, och Lena Ek, ordförande i Södra, skriver i en debattartikel som publicerats på Sveaskogs hemsida om att Sverige – som en skogsnation – borde bli bättre på att marknadsföra sig genom träarkitektur:

"Klimatpotentialen i att ställa om från betong och stål till en större andel trä i byggande är betydande. Faktum är att, förutom transportsektorn, så är det byggsektorn som släpper ut mest koldioxid."

Artikelförfattarna hänvisar till beräkningar från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin:

"Med ett hus byggt i trä kan man spara upp till 90 procent av koldioxidutsläppen jämfört med ett hus byggt i betong. Byggandet av hus, kontor och fastigheter orsakade år 2012 ungefär lika mycket koldioxidutsläpp som halva den svenska personbilsparken."

"Sverige är en ledande klimatnation med ambitionen att inom några årtionden bli fossilfritt. Symbolen för detta paradigmskifte är förnybar råvara som skog. Låt detta synas i vår samtida och framtida arkitektur", avslutar de artikeln.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078