23948sdkhjf

Skanskas trendspaning: Färre ettor och mindre bostadsyta

Landets lägenheter har krympt sedan åttiotalet, visar en rapport från Skanska.
Det är siffror från SCB, i Skanskas bostadsrapport, som visar på att det byggs allt färre ettor. De senaste fem åren har det endast byggts 4 375 ettor, skriver Skanska. Det motsvarar sju procent av alla bostäder som byggdes under perioden. Som en jämförelse kan nämnas att 75 078 elever gick ut gymnasiet förra året.

– Att det byggts färre ettor är en bidragande orsak till den stora bristen på bostäder för studenter och unga. I Sveriges tre största städer har det exempelvis endast byggts 4 604 ettor sedan millenniumskiftet. En förklaring till att få ettor produceras är det rådande regelverket med bland annat krav på parkeringsplatser och stora badrum vilket försvårar byggandet av just yteffektiva ettor, kommenterar Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya hem.

Storleken på nyproducerade lägenheter har varierat över tid. Siffror från SCB visar att de ettor och tvåor som byggs i dag också är mindre än de varit på över 50 år. En etta ligger nu i snitt på 39 kvadratmeter. En tillbakablick visar att de ettor som byggdes under 1960-talet i snitt var 40 kvadratmeter. Under 1980-talet ökade dock antalet kvadratmeter och samma etta uppmättes till 47 kvadratmeter. Även tvårumslägenheter var mer spatiösa under 1980-talet och låg på cirka 64 kvadratmeter. Idag har snittet för en tvåa krympt med sex kvadratmeter till 58 kvm. Samma mönster går att se för övriga lägenheter.

– Den främsta orsaken till att lägenheterna blir mindre till ytan är de höga bostadspriserna. De stigande kvadratmeterpriserna gör att större lägenheter blir för dyra för konsumenterna. Vad vi kan se så kommer trenden med yteffektiva lägenheter att fortsätta hålla i sig framöver då trycket på bostäder fortfarande är extremt högt, främst i landets storstäder, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya hem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063