23948sdkhjf

Nya Karolinska får hård kritik

Sjukhuset blir, enligt SvD, nästan nio miljarder kronor dyrare än vad som tidigare sagts.
SvD granskat Nya Karolinska i Solna, NKS, under lång tid. Den allra mest svidande kritiken handlar om att hyreskostnaderna inte redovisats.

Först inför 2016 års budget tog man fram en hyresmodell för NKS. Men eftersom NKS inte klarar ekonomiskt att betala full hyra för lokalerna måste landstinget centralt finansiera delar av hyran för det nybyggda sjukhuset.

SvD:s granskning har visat att sjukhuset blir nästan nio miljarder kronor dyrare än vad som tidigare sagts. Det är inte det stora huvudavtalet med Skanska som blivit dyrare, däremot har landstinget tvingats göra en lång rad tillägg för att få till ett fungerande sjukhus. Landstingets revisorer har nu helt anammat de beräkningar av kostnaderna som SvD har tagit fram.

Läs även: Dyr prislapp för Nya Karolinska

Än i dag görs nya tilläggsbeställningar. Det handlar bland annat om strålskydd, sjukhusapotek och ändringar i operationssalarna. Priset för tilläggsarbetena beräknas och sätts av SHP – Swedish Hospital Partners som är landstingets motpart i NKS-affären. Landstinget är alltså helt i händerna på SHP och kan antingen bara acceptera villkoren eller tacka nej eftersom ingen annan entreprenör kan anlitas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08