23948sdkhjf

Åkermark blir Sveriges största solcellspark

Energibolag planerar rekordstor anläggning.
Ett område stort som nästan tio fotbollsplaner ska snart förvandlas från åkermark till en solcellspark. Det är Varberg Energi som bygger anläggningen, som blir den största i Sverige, rapporterar Hallands Nyheter.

Solcellsparken kommer att vara placerad vid Munkagård i Tvååker. Platsen beskrivs av Varberg Energis vd, Björn Sjöström, som särskilt passande eftersom det redan finns en färdig infrastruktur i form av bland annat elnät.

– Förutom att infrastrukturen redan finns är det också bra att den här platsen är väldigt synlig. Förhoppningen är att de som åker förbi och ser parken ska bli mer medvetna om att den här tekniken finns. Vissa kanske till och med blir nyfikna och väljer att installera solceller hemma på taket, säger han till tidningen.

Parken har byggstart i juni månad. I ett första skede ska ett så kallat bärverk slås ned i marken, vilket på man sedan fäster alla solcellspaneler. Parken har en planerad elproduktion på ungefär 3 GWh, vilket motsvarar elanvändningen för 250 villor per år. Investeringskostnaden är beräknad till 23 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062