23948sdkhjf

Bostadsministern avgår

Mehmet Kaplan (MP) lämnar regeringen.
Mehmet Kaplan lämnar sin post som bostadsminister. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens under måndagen.

– Mehmet Kaplan har gjort den samlade bedömningen att hans agerande i förhållande till externa politiska och religiösa organisationer har lett till en diskussion som står i vägen för hans arbete som statsråd. Jag delar den bedömningen, sade Stefan Löfven, enligt DN.

Beskedet kommer efter de senaste dagarnas uppgifter om ministern. Det var i förra veckan som svenska medier publicerade en bild, från juli 2015, där Mehmet Kaplan syns på en middag där även högerextrema ledare deltog. Vid Kaplans bord satt Ilhan Senturk, svensk ordförande för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, samt Barbaros Leylani. Leylani uppmärksammades nyligen för ett tal vid Sergels Torg där han talade till ”raskamrater” och önskade ”Död åt de armeniska hundarna!”.

SVT har även rapporterat om att Mehmet Kaplan haft återkommande kontakter med den islamistiska organisationen Milli Görüs.

Enligt Kaplan har den senaste tidens rapportering och debatt gjort det omöjligt för honom att fortsätta som minister. Han poängterade dock under presskonferensen att hans avgång inte ska ses som att medieuppgifterna om honom är riktiga.

– Jag vet vem jag är, vad jag har gjort och jag har svarat på det. Därför kan jag tryggt välja att kliva av när situationen gör det svårt för mig att göra det som mitt parti och regeringen har att göra, sa han, enligt TT.

Kaplan ersätts tills vidare av ministerkollegorna Per Bolund (MP) och Mikael Damberg (S).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11