23948sdkhjf

Byggavtal klart – strejken avbryts

Parterna enades under söndagen.
Den pågående byggstrejken avbröts med omedelbar verkan under söndagen efter att parterna kommit överens om ett nytt avtal över 13 månader, med löneökningar på 2,38 procent.

– Jag tycker att landets byggnadsarbetare ska sträcka på sig. Från ett tomt förslag har vi fyllt det med viktiga framtidsfrågor. Framförallt jämställdhet, mångfald, nyanlända och lärlingsfrågan, säger Byggnads ordförande, Johan Lindholm, i en kommentar till TT.

Avtalet innebär att ackordlönerna bli kvar – något som glädjer Byggnads. Och facket vill inte att frågan blir aktuell igen.

– Den dörren stängde vi före och under. Och var den stängd innan så kan jag säga att den är förseglad med lås och bom nu, säger Johan Lindholm till nyhetsbyrån.

Sveriges Byggindustrier välkomnar att ett nytt avtal nu är på plats efter sex dagars strejk.

– Det är bra att Byggnads ledning nu tagit sitt ansvar och att vi har en ny överenskommelse. Vi har i årets avtalsrörelse fått igenom att löneökningen inte blir högre än den för industrin. Vi har även enats om ett 13 månaders avtal så att den konkurrensutsatta industrin i lugn och ro hinner sätta märket 2017, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Ola Månsson menar att årets avtalsrörelse i alltför hög utsträckning kommit att handla om lönenivåer och märket.

– Det var först i ett väldigt sent skede som Byggnads ledning backade från kravet på 3,2 procent. Det gjorde att vi inte fick möjlighet att diskutera andra viktiga frågor som hur vi kan stärka våra medlemsföretags konkurrenskraft, skapa ökad säkerhet och få in fler nyanlända i branschen, säger han.

Avtalet i korthet

Avtalet längd och lönenivåer
Avtalet gäller för perioden 1 april 2016 till och med 30 april 2017 (13 månader).
Utgående lön för yrkesarbetare räknas upp med 4,30 kr per timme alternativt 748 kr per månad.
Utgående lön för städpersonal räknas upp med lägst 610 kr per månad. Arbetstidsförkortning
Arbetstidsförkortningen utökas med två (2) timmar och är 39 timmar per år from 1 april 2017.

Jämställdhet
Gemensamt arbete mellan parterna för att öka andelen kvinnor i byggbranschen. Arbete ska ske inom ramen för Byggindustrins Yrkesnämnd (BYN).

Lärlingar
En arbetsgrupp tillsätts för att ta fram förslag på hur fler lärlingar ska kunna få lärlingsanställning.

Nyanlända
En styrgrupp tillsätts för att parterna tillsammans ta ska fram förslag och initiativ för att underlätta för nyanlända att få anställning i byggbranschen. Detta arbete ska ske bland annat inom ramen för Byggindustrins Yrkesnämnd (BYN).

Möjlighet att ge fullmakt till facklig förtroendeman
I avtalet bestäms att Byggnads ska ha möjlighet att delegera förhandlingsmandat till facklig förtroendeman på arbetsplatsen.

Reseersättning och traktamente
En arbetsgrupp ska tillsättas för en översyn av reglerna om reseersättning och traktamente.

Källa: Byggnads
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063