23948sdkhjf

MKB kan bygga hundratals tillfälliga bostäder

Malmö stad ska i år ta emot 50 flyktingar i månaden som har beviljats uppehållstillstånd.
Det råder sedan lång tid tillbaka bostadsbrist i Malmö, vars befolkning ökar i en högre takt än det byggs bostäder. Samtidigt ska i år 21 700 flyktingar, som har fått uppehållstillstånd, lämna Migrationsverkets anläggningsboenden och fördelas över kommunerna i landet. Malmö ska ta emot närmare 500 av dem. Det skriver Sydsvenskan.

Därför har nu Malmös stadsdirektör Jan-Inge Ahlfridh bett Malmös kommunala bostadsbolag MKB om hjälp.

– Vi har efterhört hos MKB om det finns möjlighet för dem att hjälpa oss med 100-200 modulbostäder, eftersom vi har 488 asylsökande som ska anvisas till oss under 2016. Det är 50 personer i månaden från och med 1 april, säger han till tidningen.

Med modulbostäder, eller tillfälliga bostäder, menas bostäder som är relativt enkla att montera upp och ner för förflyttning, och som får ett tillfälligt bygglov på 15 år.

Sedan i höstas har MKB ett ramavtal på att uppföra 100 sådana. De var tänkta att bli mindre lägenheter och placeras i kvarteret Degeln vid Sorgenfrivägen, med studenter och unga som främsta målgrupp. Men uppförandet blev aldrig av.

Sverigedemokraterna – vars representant i MKB:s styrelse Anders Olin röstade mot bemyndigandet – hävdar att Malmös rödgröna styre och MKB nu prioriterar ner studenterna till förmån för flyktingar. Enligt Sverigedemokraterna har MKB avsatt 250 miljoner kronor för att köpa upp till 500 modulbostäder.

– Jag kommenterar inte beloppet, av affärsmässiga skäl, säger Terje Johansson, vd på MKB, för Sydsvenskan.

Enligt Johansson har de 100 modulbostäderna på Sorgenfri inte blivit av på grund av att bygglovet drog ut på tiden. Det beror alltså inte på att Malmö stad nu önskar 100-200 bostäder för flyktingar.

– Frågar Malmö stad oss om vi kan bygga och blockuthyra bostäder till dem försöker vi hjälpa dem – oavsett deras ändamål, uppger Terje Johansson vidare.

Enligt honom kommer det inte att påverka MKB:s övriga byggande av varken modulbostäder eller andra bostäder. Inte heller enligt stadsdirektör Ahlfridh påverkas andra bostadssatsningar av de bostäder som kommunen önskar få uppförda åt flyktingar.

– Vi prioriterar alla grupper, säger han till tidningen.
Läs mer om: mkb
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078