23948sdkhjf

"Baracker till flyktingar kan bli skräckexempel"

Modulbostäder kan bli förödande felinvesteringar för kommunerna. Det menar Sveriges Byggindustrier.
Branschföreningen Sveriges Byggindustrier har tidigare slagit larm om att de bostadskvarter med enbart tillfälliga bygglov som nu planeras, kommer att ge skyhöga månadshyror om allt räknas in. Det vill säga när alla kostnader slås ut på en begränsad bygglovstid på tio år eller max femton år.

– Det finns en uppenbar risk att man bygger dåligt och trixar med avskrivningarna, säger Björn Wellhagen på Sveriges byggindustrier, till Svenska Dagbladet.

Ett känt exempel från Västervik visar att modulhus kan få skyhöga månadshyror – uppemot 19 000 kronor per månad för 70 kvadratmeter, något som tidningen Dagens Samhälle i fjol granskade i ett projekt med åtta stora modullägenheter i tätorten Ankarsrum. I den kostnaden ingick fortfarande inte mark och anslutningar, däremot avskrivning på bygglovstiden tio år. En undersökning visade att det skulle vara billigare att hyra i Turning Torso i Malmö.

Men Sven-Åke Lindberg, vd vid Västerviks Bostads AB, påpekade att det ur Migrationsverkets perspektiv var en låg kostnad för modulerna och att kommunen inte skulle belastas under minst sex år.

Svensk Byggindustris näringspolitiske chef Björn Wellhagen tycker att det är orimligt:

– Får kommunen ekonomi i sådana projekt, beror det bara på att Migrationsverket betalar ohemult mycket, säger han till SvD.

Inom branschen för flyttbara lägenhetsmoduler tycker man däremot att byggindustrins kapacitet redan slår i taket och att det därför behövs en flexibel modultillverkning om kommunernas bostadsbestånd snabbt ska expandera. Dessutom uppger modultillverkarna att dagens flyktingar som får uppehållstillstånd, kanske inte kommer att bo kvar i samma kommun om tio år, varför permanenta hus är opraktiskt.

– Om hela dagens bostadsbehov i Sverige skulle täckas genom att bygga permanentbostäder så skulle det bli en samhällsekonomisk katastrof, säger David Öberg, säljchef vid Moelven Byggmodul AB som menar att fördelen med modulerna att de lätt kan flyttas mellan olika platser allt eftersom behovet ökar eller minskar.

Vid Sveriges Byggindustrier befarar man dock att hela stadskvarter av moduler på tillfälliga bygglov efter några år förvandlas rena skräckexempel.

– Det här kommer skada oss, eftersom vi vill att bilden av svenska bostäder ska vara utveckling och kvalitet, säger Björn Wellhagen på Sveriges Byggindustrier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.516