23948sdkhjf

Så ska det bli enklare att miljöcertifiera byggnader

Sweden Green Building Council lanserar nytt tillvägagångssätt. "Det här medför en enorm tidsbesparing", säger certifieringschefen.
En miljöcertifiering är en bedömning av hur miljömässigt hållbar en byggnad är. Utifrån certifieringssystemet Miljöbyggnad hos Sweden Green Building Council får en byggnad ett certifikat som visar dess miljöprestanda.

Nu lanseras ett förenklat tillvägagångssätt för att underlätta för fastighetsägare som vill miljöcertifiera sina byggnader i Miljöbyggnad. Liknande byggnader hos en fastighetsägare kan i fortsättningen genomgå en samgranskning. I praktiken kan då flera lika byggnader granskas gemensamt, vilket innebär att bara en av byggnaderna behöver gå igenom granskningsprocessen. För att ta ett exempel behöver man kanske bara granska ett utav trettio småhus, eller ett utav fem flerbostadshus.

– Det här medför en enorm tidsbesparing och förenklar processen för alla fastighetsägare och byggherrar som vill miljöcertifiera flera likadana byggnader i Miljöbyggnad. Och det är mycket viktigt eftersom många verkligen vill bygga energisnålt och miljöanpassat, men ibland har upplevt det som snårigt och dyrt, säger Linda Kjällén som är certifieringschef på Sweden Green Building Council, i ett pressmeddelande.

Enligt Sweden Green Building Council står byggnader står närmare 40 procent av världens energianvändning och därför är det mycket viktigt att bygga och renovera så att fastigheterna blir energisnåla.

– Vi vill verka för att det ska bli så enkelt som möjligt att genomföra en miljöcertifiering utan att göra avkall på den höga kvalitet som måste upprätthållas i en sådan process. Den nya möjligheten att samgranska liknande byggnader i Miljöbyggnad bidrar till det, säger Linda Kjällén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094