23948sdkhjf

Stort bostadshus byggs i trä

Bryter traditionen att bygga flerfamiljshus i betong och sten.
Skövdes högsta trähus byggs av Götenehus. Sammanlagt innehåller de två huskropparna 48 lägenheter med generösa inglasade balkonger.

Skövde är en kommun som växer. Prognosen är att dagens 50 000 invånare ska ha ökat till 63 000 år 2030. Därför behöver det produceras allt fler lägenheter och småhus. Minst 300 nya lägenheter behöver produceras varje år för att klara det målet.

– Frostaliden är ett byggprojekt som passar Götenehus perfekt. Vi har som bekant en lång och gedigen erfarenhet av att bygga trähus och det är speciellt intressant att överföra våra kunskaper till ett flerbostadsprojekt med en tydlig miljöprofil, säger Andreas Gustafsson, chef för projektutveckling på Götenehus, i ett pressmeddelande.

I Skövde, precis som i flera andra svenska städer, finns det en tradition att flerfamiljshus i första hand produceras av betong och sten. Kommunen anslöt sig dock till det riksomfattande Projekt Trästad 2012 och det är mot den bakgrunden satsningen på Frostaliden skall ses. När väl Frostaliden står klart kommer det att vara en av de större trästadsdelarna i landet.

– Även för flerfamiljshus finns det fördelar att bygga stomme, balkar och bjälklag av trä. Vi kan exempelvis erbjuda en väldigt bra ljudisolering mellan de olika våningsplanen, vilket kanske inte stämmer överens med den generella bilden av trähus, berättar Andreas Gustafsson vidare.


Fakta: Götenehus projekt i Frostaliden

Antal lägenheter: 48 (12 x tvåor, 22 x treor och 14 x fyror)
Produktionstid: 2016-2018
Arkitekt: Staffan Morud, CH Arkitekter i Skaraborg
Karaktär: Modernt flerfamiljshus med trästomme och andra trädetaljer. Inglasade generösa balkonger och nära till friluftsområde och centrala Skövde
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078