23948sdkhjf

"En akut skolbyggnadskris"

Kommunerna är dåliga på att planera för nya skolor i samband med bostadsbyggande, enligt en färsk undersökning.
Det är företaget Cembrit, tillverkare av cementbaserade byggskivor, som i en undersökning låtit PFM Research telefonintervjua 100 arkitekter som ritar hus.

Av undersökning framkommer att arkitekterna tycker att Sveriges kommuner är dåliga på att planera för nya skolor i samband med bostadsbyggande. 66 procent av de intervjuade arkitekterna i undersökningen instämmer helt eller delvis i detta.

Ännu fler menar att många skolor i Sverige är i stort behov av upprustning (72 procent) och att många elever har en oacceptabel arbetsmiljö (67 procent). Skolarkitekturens betydelse för inlärningen anses vara en förbisedd fråga i Sverige (69 procent) och i en jämförelse mellan länderna i Norden får Danmark överlägset betyg bäst på skolarkitektur.

Sex av tio arkitekter håller helt eller delvis med om att många skolor drabbas av fuktproblem på grund av felaktiga materialval. Lika många håller med om att det beror på bristande underhåll.

– Undersökningen visar att vi inte bara har en akut bostadskris utan även en akut skolbyggnadskris. Redan innan flyktingsituationen hade vi problem, nu blir det med största sannolikhet värre och det är eleverna som får betala priset, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078