23948sdkhjf

Byggnads hotar med kraftiga skadestånd

Gärahovs Byggs lettiska underentreprenör UPB bröt mot kollektivavtalen i bygget av höghus i Jönköping, menar facket.
Fackförbundet Byggnads hotar med kraftiga skadestånd mot det lettiska byggbolaget UPB som byggt det snart inflyttningsklara höghuset på Munksjöstaden i Jönköping. Det rapporterar P4 Jönköping.

Efter att ha granskat förhållandena för de utländska byggarbetarna anser Byggnads att UPB brutit mot det kollektivavtal de skrivit under.

– Lönerna ser inte ut att stämma. De ligger alldeles för lågt enligt våra avtal och de har brutit mot anställningsformerna enligt vårt avtal, säger Stefan Stavander som är ombudsman på Byggnads i Jönköping, i en kommentar till radion.

Huvudentreprenören i projektet, Vaggerydsbaserade Gärahovs bygg, ansåg det svårt att få tag i tillräckligt många kvalificerade svenska byggarbetare. Därför anlitades lettiska UPB som underleverantör för att bygga huset.

Byggnads menar, efter sin granskning, att en stor del av det lettiska bolagets arbetare på höghusbygget lönemässigt klassats som lägre kvalificerade och därmed också fått sämre betalt.

– Vi har hittat i papper att de ligger på 100 kronor i timmen, de här killarna skulle ligga på 200 kronor om man mäter jobbet. Så det handlar om mycket pengar, säger Stefan Stavander.

Byggnads har lämnat sitt utredningsmaterial kring Gärahovs lettiska underleverantör till både svenska och lettiska stattemyndigheter så att de kan reda ut var bolaget och de anställda ska betala skatt.

Varken Ugris Grinbergs på det lettiska byggbolaget UPB eller Per Larsson, vd på huvudentreprenören Gärahovs bygg, vill kommentera Byggnads uppgifter, enligt radion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063