23948sdkhjf

"Kompromiss med kvalitet minskar värde och trivsel"

Det finns en risk att bostadsbyggandet främjas på bekostnad av kvalitet, det menar arkitekterna i Cembrits årliga arkitektundersökning.
Det finns en risk att regeringen främjar bostadsbyggandet på bekostnad av kvaliteten och social hållbarhet. Det anser arkitekterna i Cembrits årliga arkitektundersökning.

8 av 10 arkitekter i undersökningen anser att det finns en stor eller ganska stor risk att regeringen främjar nya bostäder på bekostnad av kvalitet och social hållbarhet. Nästan lika många, 7 av 10, tror inte att en ökad förekomst av typhus kommer att ge en bättre bostadsmarknad. Den redan genomförda Attefallsreformen får också dåligt betyg.

Däremot är 8 av 10 arkitekter mycket positiva till incitament för att bygga billiga hyresrätter. Ännu fler menar att vi måste skapa attraktiva förorter med bra kollektivtrafik till och från city. En attraktiv stad är enligt arkitekterna i mångt och mycket en blandstad där bostäder och affärsverksamhet finns sida vid sida. Där finns även en politisk vision kring arkitektur och engagerade politiker.

För att lösa bostadsbristen krävs vidare en tät och bra dialog mellan kommunen och byggherren (81 % instämmer helt). För att lösa problem med segregation bör miljonprogrammet renoveras (65 % instämmer helt). Ungefär varannan arkitekt håller med om att Sverige behöver ett halvmiljonprogram (förslag på Socialdemokraternas partikongress i somras).

– Vi har en akut brist på bostäder i Sverige och läget förvärras varje dag på grund av flyktingsituationen, men att kompromissa med kvalitet – till exempel att inte platsanpassa typhus minskar värde och trivsel på ett sätt som inte gynnar någon och blir dyrare i längden, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit, i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078