23948sdkhjf

Nya lagar att ha koll på under 2016

Krav på elektronisk personalliggare och sänkt ROT-avdrag bland årets förändringar.
Årsskiftet har inneburit flera nya lagar och skattehöjningar nu trätt i kraft.

En av de viktigaste förändringarna för byggbranschen, som Entreprenad Supply rapporterat om tidigare, är kravet på personalliggare. Från och med 1 januari 2016 måste det finnas en elektronisk personalliggare på alla byggarbetsplatser i Sverige. De nya reglerna omfattar alla som bedriver byggverksamhet, även utländska företag. Det är respektive entreprenör som ansvarar för att personalliggaren förs och innehåller identifikationsuppgifter om företaget och samtliga närvarande personer på arbetsplatsen. Skatteverket kan göra oanmälda inspektioner för att kontrollera att personalliggaren sköts.

Fler förändringar under 2016:

– ROT-avdraget sänks från 50 till 30 procent av arbetskostnaden.

– Höjd energiskatt på bensin, dieselbränsle och för vissa biodrivmedel. För bensin höjs energiskatten med 48 öre per liter och för dieselbränsle med 53 öre per liter exklusive mervärdesskatt.

– Förändrad plan- och bygglag. Ändringarna har gjorts för att förenkla både planprocessen och byggprocessen. Regeringen vill bland annat korta kommunernas handläggningstid för till exempel så kallade Attefallhus, att antalet personer som får överklaga ett beslut om startbesked blir fler, att tomtindelningar ska förenklas, och att bestämmelserna om detaljplanernas genomförandetid förtydligas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063