23948sdkhjf

NCC i korruptionsutredning

Tjänstemän i svensk kommun lät sig bjudas på luncher och middagar av entreprenören.
Sex anställda vid Härnösands kommun har polisanmälts efter misstankar om korruption, rapporterar allehanda.se.

Det var i augusti månad som Samhällsnämnden i Härnösands kommun begärde en särskild granskning efter misstankar om oegentligheter och korruption i kommunen.

Enligt tidningen, som tagit del av den kommunala revisionsrapporten gjord av KPMG, ska tjänstemän vid samhällsförvaltningen ha låtit sig bjudas på luncher och middagar av entreprenören NCC Roads. Det ska inte handla om några stora belopp, men kommunen menar att tjänstemännen därmed riskerat att försätta sig i beroendeställning.

– Kostnaden har kanske inte varit så hög. Men det handlar om en regelbundenhet som gör principiellt felaktigt, säger Fred Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (S), i en kommentar till nyhetssidan.

De berörda tjänstemännen är nu polisanmälda, men jobbar fortfarande kvar. Det är ännu oklart hur frågan ska behandlas arbetsrättsligt.

NCC Roads har också startat en egen intern utredning, enligt allehanda.se. Eric Thunegard, chefsjurist NCC Roads bistår NCC den interna revisionen och samarbetar sedan en tid tillbaka med KPMG.

Att NCC-personal bjudit de kommunanställda på mat menar Eric Thunegard inte är något ovanligt, men att det är viktigt att agera med gott omdöme.

– Det är inte något onormalt och jag är övertygad om att kommunens anställda någon gång bjudit oss på kaffe och mackor också.

Entreprenörens utredning beräknas vara klar någon gång i början av nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078