23948sdkhjf

Ljusa tider för mindre byggföretag

Låga räntor och fullt ROT-avdrag lyfts fram som förklaringar.
Småföretagen inom byggbranschen går som tåget, det visar en undersökning som LRF Konsult har gjort. Lönsamheten sporras av ROT-avdrag samt låga räntor. Det framgår i ett pressmeddelande.

I LRF Konsults undersökning har lönsamheten i 2 200 småföretag – med 1-15 anställda – inom fyra branscher granskats: handel, transport & logistik, bygg samt service. I snitt steg lönsamheten till 17,3 procent det senaste kvartalet, men spridningen mellan branscherna är stor.

Inom handeln sjönk lönsamheten till 4,1 procent, vilket beror på ökade personalkostnader och inte minst att arbetsgivaravgifterna för unga har höjts, enligt LRF Konsult.

De små byggbolagen går däremot väldigt bra och redovisar en lönsamhet på 23,9 procent under tredje kvartalet. Låga räntor och fullt ROT-avdrag lyfts fram som förklaringar.

– Den goda lönsamheten beror nog på de kommande försämringarna av ROT-avdragen. Just nu är det lite hausse i branschen med alla renoveringar och siffrorna är nog uppblåsta på grund av en väldigt stark efterfrågan, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges byggindustrier, i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081