23948sdkhjf

"Svenskarna åker hem"

Arve Brekkehus skriver i Bygg.no att den svenska yrkesskickligheten kommer att saknas i Norge framöver.
Svenska arbetstagare har i flera årtionden varit en vanlig sen naturlig del av arbetsstyrkan på många norska byggarbetsplatser. Så kommer det också att vara en tid framöver, men trenden tycks nu vända – allt fler ser det som mindre attraktivt än tidigare att ta sig över gränsen till Norge för att hitta jobb. Det skriver Arve Brekkhus , chefredaktör på norska Bygg.no i en ledare.

Enligt Brekkehus, finns det flera skäl till detta. Han menar dock att den främsta anledningen är att det nu saknas folk i den svenska byggbranschen:

"Bostadsbyggandet har accelererat i och runt storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö och näringslivet går bra, vilket innebär ett ökat fokus på utveckling inom kommersiella byggnader. Det är dessutom en stor investering vad gäller infrastrukturprojekt runt om i landet... Det innebär givetvis en ökad efterfrågan på arbetskraft i Sverige, och det är därför naturligt att många som nu arbetar under längre perioder – eller mer eller mindre har "fastnat i Norge" – tar beslutet att flytta hem till familj och vänner...".

Brekkehus nämner även att värdet av den svenska och norska kronan – som nu för första gången på mycket länge är så gott som identiska – är en anledning till att fler inte ser det som särskilt lönsamt att jobba i Norge:

"Norge ligger dock fortfarande högre än den svenska lönenivån, men att bo och leva i Norge som tidigare utgjort en stor skillnad – håller på att raderas. Svenskar har alltid haft en viktig plats i Norge, och beskrivs ofta som skickliga yrkesmän. Om de nu bestämmer sig för att åka hem, kommer det att märkas tydligt...".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064