23948sdkhjf

Nytt avtal ska motarbeta mutor och korruption

Branschgemensam överenskommelse ska skapa en sund affärskultur.
Sedan två år tillbaka har flera av de större bygg- och fastighetsbolagen deltagit i ett arbete med Sveriges kommuner och landsting, SKL, samt Sveriges Byggindustrier. Onsdagen den 9 december lanserades ÖMK – överenskommelse för att motverka mutor och korruption.

Redan tidigare har flertalet av de större bygg- och fastighetsbolagen tagit fram egna riktlinjer och policys, men den nya överenskommelsen skapar en branschgemensam ram för hur parterna kan agera och mötas utan att riskera övertramp eller att hamna i osäkra situationer.

Överenskommelsens målsättning är att ge byggbranschens aktörer etisk vägledning genom grundläggande principer och exempel. Därmed dras en betydligt snävare gräns för vad som kan klassas som mutor, korruption eller bestickning. De nya samverkansreglerna har utformats för att möta omvärldens krav på ökad transparens och måttfullhet i affärsrelationer.

Bygg- och fastighetssektorn får genom överenskommelsen en gemensam bransch så att alla parter vet vilka regler som gäller mellan leverantörer och beställare i den offentligt finansierade bygg- och fastighetssektorn. Arbetsgruppen som har arbetat fram överenskommelsen består av: Veidekke, Byggherrarna, JM AB, NCC AB, Peab AB, Skanska Sverige AB, Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges Byggindustrier, med stöd och vägledning av Institutet Mot Mutor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125