23948sdkhjf

De vill göra byggbranschen säkrare

Ett nytt kamerasystem på maskiner som varnar för människor med skyddsväst. Det är innovationen som just nu söker kapital för att nå marknaden.
Två forskare vid Örebro Universitet, Henrik Andreasson och Rafael Mosberger, har utvecklat en avancerad kamera som minskar risken för arbetsplatsolyckor vid bland annat byggarbetsplatser.

– Vi har arbetat med projektet i drygt fyra år. Men det är först nu vi gjort en rejäl satsning, mycket till följd av den fina respons vi fått, säger Henrik Andreasson – som nyligen utsågs till en av landets tio mest lovande entreprenörer av stiftelsen Åforsk, i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks.

Innovationen heter RefleX Vision System. Genom att utrusta exempelvis fordon med kameran kan den identifiera människor med skyddsväst och därmed uppmärksamma och varna föraren.

De större producenter som forskarna varit i kontakt med säger att de själva inte har möjlighet att bekosta tillverkningen. Men samtidigt lovordar de prototypen.

– De säger att hade produkten funnits på marknaden skulle de ha köpt den. Så intresset är stort, men det gäller att hitta investerare för att få igång tillverkning, säger Henrik Andreasson.

Liknande teknik finns i dag inom bilindustrin – så kallad pedestrian detective.

– Skillnaden är att vår produkt ser personer i alla miljöer, vinklar och ljusförhållanden. Den registrerar bland annat i 3D var personerna är, hur fort de rör sig i förhållande till maskinen och tid till eventuell kollision.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078