23948sdkhjf

Miljonsatsning ska ge starkt byggmaterial

Nanokristallin cellulosa är både starkare och mer värmetåligt än stål. Ska användas i byggmaterial.
Starkare än stål och med egenskaper som till exempel mycket hög värmetålighet har materialet nanokristallin cellulosa, som bland annat utvinns ur trädens cellulosa. Nu ska en pilotanläggning för framställning av materialet i större skala byggas i Domsjö utanför Örnsköldsvik.

– Det här materialet har fantastiska egenskaper och en stor bredd vad gäller användningsområden, berättar Stefan Svensson för Building Supply.

Stefan Svensson är vd på forsknings- och utvecklingsföretaget More Research. Tillsammans med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och skogsbolaget Holmen och det israeliska bolaget Melodea – där Holmen är delägare – byggs anläggningen som blir den första i sitt slag i Europa.

Nanokristallin cellulosa har funnits under lång tid, men i så liten skala att det inte har gått att göra några större försök med materialet i kommersiella produkter. Satsningen går nu ut på att få fram så stora mängder att man kan testa det skarpt i befintliga tillverkningskedjor och därefter testa materialets egenskaper.

Materialet kan till exempel bytas ut mot stål i bilar och användas i byggnadsmaterial – man kan till exempel framställa ett starkt skum till lättviktskomposit. Ett annat användningsområde är till de transparenta filmerna på telefon-, ipad- och datorskärmar, som förstärkning i kartong samt som fyllning i vindkraftverkens rotorblad.

– Vi har gott om skog i det här landet och vi kommer att använda oss av både lövved och barrved. Träd som gran, tall och björk består samtliga av 40 procent cellulosa. Vi kommer till stor del att använda oss av avfall och biprodukter från sågverk – så kallad sågverksflis – som i dag främst köps upp av massafabriker, berättar Stefan Svensson.

Enligt Svensson är planen att produktionen i anläggningen ska vara igång i slutet av 2016. Kostnaden för bygget – som ska vara runt 50-60 kvadratmeter – väntas landa på 12,5 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078