23948sdkhjf

Svenskt patent för Martinsons Trä

Koncernens egenutvecklade fackverk patenteras.
Martinsons har fått patent på en egenutvecklad metod som gör fackverk* i trä ännu mer kostnadseffektiva utan att den tekniska prestandan sänks.

– Hittills har vi sålt in dem till ett tiotal kunder och det känns enormt bra att vi nu har ensamrätt på dem i Sverige, säger Greger Lindgren, teknisk chef på Martinsons, i ett pressmeddelande.

Enligt Greger Lindgren är patentet viktigt då det ökar koncernens konkurrenskraft, samtidigt som de inte riskerar att någon snor deras idé. Med den nya metoden tas kapaciteten hos alla ingående delar tillvara på ett bättre sätt, genom att krafter som verkar på bland annat knutpunkterna förändras.

– Med hjälp av den här metoden har vi kunnat göra våra fackverk 40 procent billigare jämfört med tidigare, fortsätter Lindgren.

Hittills har Martinsons fackverk använts i ett tiotal projekt. Bygghallen på Anderstorpsskolan och en butikslokal på handelsområdet Solbacken, båda i Skellefteå, är två exempel. Fackverken har också använts i bland annat byggandet av Voss och Vinstra skole i Norge samt hos Holmen Timber vid Europas största sågverk i Braviken.

Martinsons har även ansökt om europeiskt patent på fackverken, men eftersom det bara är de svenska patenten som beviljats än så länge, vill Greger Lindgren inte gå närmare in på hur fackverken konstrueras.

– Innan vi har alla patent nöjer vi oss med att säga att vi hushåller med alla ingående material utan att göra avkall på prestandan.


* Fackverk: är en benämning på dels den teknik som används i bland annat korsvirkeshus, där utrymmet mellan de korsade stockarna fylls ut med fyllnadsmaterial (trä, sten, tegel, lera eller dylikt), dels den konstruktions- och dimensioneringsmetod som används för bärverk i till exempel broar, där man önskar låg vikt i kombination med god bärighet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.437