23948sdkhjf

Skanska: ”Många fel i granskning”

Svenska Dagbladet har under senaste halvåret granskat Skanskaprojektet Nya Karolinska Solna, NKS. Nu bemöter byggjätten återigen artiklarna som de menar innehåller många felaktigheter.
Svenska Dagbladet har, enligt Skanska, under mer än sex månader publicerat ett drygt trettiotal artiklar om Nya Karolinska Solna, NKS.

Enligt tidningens granskning skulle NKS ha blivit dyrare än beräknat och dessutom försenat. Kostnaderna skulle ha stigit från 14,5 miljarder kronor till 22,8 miljarder kronor. Sedan tidigare har Skanska bemött granskningen , som de menar innehöll felaktigheter, genom en egen genomgång av kostnader.

Men nu är bygget återigen uppe på tapeten. Den 7 och 8 november publicerades ett par artiklar om Skanska och de sjukhus företaget har byggt i Storbritannien. Enligt SvD:s granskning ska sjukhusbyggena vid St Barts och vid Royal London hospital varit viktiga förebilder för Stockholms nya storsjukhus NKS.

Båda var de dittills största sjukhusprojekten i Europa där man använde sig av privat så kallad OPS-finansiering, där samhället låter privata aktörer låna upp pengar för stora projekt. Även här menar tidningen att notan för bygget blivit mycket dyrare än väntat och nu tynger den brittiska vården.

I ett pressmeddelande, som skickades ut på måndagsmorgonen, går byggjätten återigen i försvarsställning. Skanska menar att artiklarna visar på ”ett stort antal sakfel och missvisande påståenden”.

”Den bärande tesen i artikeln är att kostnaden för sjukhusen har ”skenat” och i dag tynger den brittiska sjukvården. Det är fel. Kostnaden för att bygga sjukhusen är enligt avtalet fast, liksom ersättningen för drift och underhåll”, skriver Skanska och tillbakavisar alltså påståenden om ökade kostnader.

Skanska menar också att tidningen använt sig ett grupparbete av studenter vid Linköpings universitet, som bärande källa till påståendet att OPS-avtal är en form av privatisering.

”Det är viktigt att stora offentliga projekt granskas. Vi är övertygade om att det finns mycket vi kan lära och förbättra. Den här typen av investeringar ska också debatteras, men debatten måste bygga på fakta”, avslutar Skanska.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094