23948sdkhjf

Stockholms kommun krävs på upphandlingsböter

Konkurrensverket: ”En allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna”
Stockholms kommun krävs på 100 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling. Det handlar om inköp av bullerskydd vid en idrottsplats.

Trots att det fanns ett gällande ramavtal om byggarbeten valde Stockholms kommun att anlita en annan leverantör för köp av bullerskydd. Avtalet med den leverantören föregicks inte av något annonserat förfarande, skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande. Därmed blev avtalet en otillåten direktupphandling, menar verket.

Kontraktet gäller ett bullerskydd vid Kärrtops idrottsplats, och kontraktsvärdet är på 1 115 000 kronor. Nu går Konkurrensverket till Förvaltningsrätten i Stockholm med kravet att kommunen ska dömas att betala 100 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift till följd av den otillåtna direktupphandlingen.

– Om en affär görs upp utan att flera företag fått möjlighet att lägga anbud ökar risken att det inte är det mest förmånliga avtalet som sluts. Otillåten direktupphandling är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna. Att inte använda upphandlade ramavtal sänder dessutom felaktiga signaler inför kommande avtalsperioder, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062