23948sdkhjf

Vill förhindra stendammslunga

Tusentals personer exponeras för farligt bergdamm i sitt yrke varje år. Nu startar Arbetsmiljöverket en inspektionsinsats för att minska ohälsan.
Bergdamm bildas när berg eller sten bearbetas, till exempel i stenkrossar och vid brytning av malm i gruvor. Hälsorisken beror i hög grad på innehållet av kvarts. I de flesta bergarter finns kvarts, men halterna varierar.

I dag beräknas cirka 80 000 personer i Sverige exponeras för kvartsdamm genom sitt yrke. Det framgår i en ny kunskapsöversikt från Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus. Exempel på yrkesgrupper som kommer i kontakt med bergdamm är gruvarbetare, operatörer vid stenkrossar, stenhuggare, tunnelbyggare och anläggningsarbetare.

De som jobbar med bergarbete löper en ökad risk att få stendammslunga, lungcancer och KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom), skriver forskarna.

– Ingen ska behöva drabbas av sjukdom på grund av för hög kvartsexponering i sitt jobb. Därför sätter vi nu igång med en inspektionsinsats, där vi framförallt kommer granska arbetsgivarnas förebyggande arbete, säger Fredrik Hedlund, projektledare på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi kommer också att se närmare på de många olycksrisker som finns i de här branscherna.
Cirka 500 arbetsgivare kommer att inspekteras i hela landet under november 2015 till oktober 2016. Exempel på företag som kommer att granskas är stenkrossar, stenhuggerier, betongstationer, asfaltverk, tunnelbyggen och gruvor.

Förebyggande metoder
I första hand använda ett material utan eller med mycket låg kvartshalt eller att välja en arbetsmetod som gör att inget kvartsdamm bildas. Att använda vattenbegjutning eller utsug för att få bort dammet är andra alternativ.

Källa: Arbetsmiljöverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063