23948sdkhjf

Ökat byggande i norr

Läget för byggföretagen i Norrland har stärkts, visar en färsk rapport från Norrlandsfonden.
Byggkonjunkturen i Norrland har förbättrats sedan förra hösten och branschen befinner sig, med ett konjunkturindex på +21 i ett hyfsat starkt konjunkturläge. Det visar en rapport från Norrlandsfonden.

Från 2012 till 2014 låg branschens konjunkturindex nära nollstrecket, så årets resultat innebär en tydlig förbättring. Konjunkturen har stärkts kraftigt för delbranschen installationer och slutbehandling, vars konjunkturindex nu uppgår till +30, samtidigt som index för delbranschen bygg- och anläggningsarbete försvagats några enheter till +8.

Att läget förbättrats för byggbranschen som helhet märks, enligt rapporten, på flera sätt. Företagen uppger att orderingången har ökat och drygt fyra av tio företag svarar att orderstocken
är större nu än den var för ett halvår sedan.

I linje med den ökade efterfrågan så har byggandet stigit, i synnerhet det senaste halvåret. För att klara av den ökade byggaktiviteten har ett flertal företag utökat personalstyrkan, men trots det uppges vart tredje företag fortfarande ha brist på personal.

Byggföretagen gör vanligtvis negativa vårprognoser och så även i årets undersökning då båda delbranscherna förväntar sig en måttlig försvagning av konjunkturen till våren. Orderingången spås bli oförändrad, men företagen tror ändå att det totala byggandet kommer att minska något.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109