23948sdkhjf

Sista chansen för stålbyggnadsbranschen

Nu börjar Boverkets kontroller av bärande stålkonstruktioner. För företag som inte uppfyller de nya CE-kraven kan kostnaderna bli väldigt höga, varnar Stålbyggnadsinstitutet.
Sedan den 1 juli 2014 måste alla tillverkare och leverantörer av bärande stålkonstruktioner CE-märka sina produkter. Sedan dess är endast bärverk i stål som är tillverkade i enlighet med kraven i EN 1090-1, de så kallade 1090-reglerna, tillåtna.

Efter en smekmånad på 1,5 år kommer Boverket, med start i månadsskiftet november-december, att börja kontrollera att svenska företag uppfyller de nya kraven för bärande stålkonstruktioner.

— Det är sista anhalten i den långvariga processen för att ställa om branschen till det nya regelverket. Det är kul att se att Boverket nu kickar igång marknadskontrollen i fråga om kraven på CE-märkning av bärverk av stål, och den prestandadeklaration som ska finnas med på alla produkter som saluförs. Det är något som varit efterlängtat av många, säger Björn Åstedt på branschorganisationen Stålbyggnadsinstitutet.

Uppskattningsvis är det endast hälften av landets omkring 1 000 berörda företag som till fullo ställt om till 1090-reglerna, varför Stålbyggnadsinstitutet nu gör en sista informationsoffensiv för att se till att hela stålbyggnadsbranschen är medveten om konsekvenserna av att inte följa reglerna. På årets Stålbyggnadsdag, som organisationen arrangerar den 12 november i Göteborg, finns Boverket på plats för att träffa berörda företag.

— Först och främst ska man ha förståelse och respekt för att det är en ganska omfattande process att ta sig igenom. Det tar både tid och kostar pengar för företagarna. Samtidigt skulle man kunna säga att branschens smekmånad har varat ganska länge. Efter 1,5 år med de nya reglerna, och övergångsperiod dessförinnan, bör företagen vara med på banan.

Om Boverket finner att en produkt, exempelvis en stålpelare i en affärslokal, inte är tillverkad i enlighet med det nya regelverket kommer myndigheten ställa krav på att bristerna korrigeras. I värsta fall kan produkter återkallas eller helt dras tillbaka från marknaden.

— Även mindre korrigeringar av en redan inbyggda bärande ståldetaljer kan vara svåra att genomföra. Det kostar naturligtvis väldigt mycket pengar för alla inblandade, och allra värst blir det för leverantören av den bristande produkten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078