23948sdkhjf

Entreprenörsjätte skakas av ekohärva

BDX i Kiruna skakas av intern brottslighet, rapporterar lokala medier.
En tidigare anställd hos entreprenörsjätten BDX i Kiruna misstänks för ekobrott och härvan kan växa, skriver tidningen Norrländska Socialdemokraten (NSD)

Enligt tidningens källor var det vid kontroller i juli-augusti som den ekonomiska härvan upptäcktes vid företaget.

– Vi hade fått indikationer inifrån företaget om att något inte stod rätt till och därför gjordes en intern kontroll. Då uppstod misstanke om att oegentligheter hade begåtts, säger företagets vd Mikael Backgård till NSD.

BDX upprättade en anmälan till Ekobrottsmyndigheten och en utredning sattes igång. Mikael Backgård är mycket förtegen om vad för typ av ekonomisk brottslighet det ska röra sig om, samt om fler personer kan tänkas vara inblandade.

– Jag vill inte gå in på det. Jag vet heller inte hur polisen kommer att rubricera detta, säger han till tidningen.

I fredags, cirka tre månader efter att det misstänkta brottet uppmärksammats, valde företaget att gå ut med nyheten på sin hemsida. "Då vi har lämnat över ärendet till polisen har vi inte någon insyn i hur det fortsatta utredningsarbetet fortlöper. För oss är det otroligt viktigt att följa lagar och regler, men även affärsetik och moral som gäller i samhället och vi välkomnar polisens utredning", kommenterar Mikael Backlund härvan i ett pressmeddelande.

Att det dröjde några månader, innan företaget kommunicerade nyheten beror enligt vd:n på att ledningen ville ta hänsyn till den pågående utredningen.

– Av utredningstekniska skäl valde vi att inte gå ut med detta tidigare. Vi ville också invänta att utredningen kom igång. Men vi berättar om det nu för att undvika ryktesspridning, annars blir det en snöbollseffekt med felaktig information.

Internkontrollen pekade mot en viss person inom BDX Kiruna, som nu alltså misstänks i den ekonomiska härvan.

Personen i fråga hade slutat inom företaget redan under våren 2015 men Mikael Backgård vill inte kommentera om misstankar fanns redan då.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14